Doza energije i motivacije za narednih dvadeset godina
28. Dec 2014.

Doza energije i motivacije za narednih dvadeset godina


Znate ono kada volite neki bend od onog, najčešće srednjoškolskog, trenutka kada počnete da se dodatno interesujete za muziku? Zapravo, tada polako počinjete da gradite svoj muzički ukus, da iščitavate tekstove pesama svojih omiljenih muzičara i čudite se kako da je baš to rekao u nekoj numeri. Takav slučaj meni se desio sa Eyesburn-om, a prvi put kada sam ih uživo slušala bila sam u drugoj godini srednje, dakle, pre 7-8 godina. Juče sam shvatila da me isti osećaj sreće drži, kao tada kad sam ih prvi put čula. I to je divno!

Eyesburn ove godine slavi 20 godina postojanja, bitan jubilej. Nakon proslave u Beogradu, oni su juče nastupili u novosadskom klubu Quarter. Kako to obično biva, koncert je počeo, umesto u 22 sata, sat vremena kasnije. Na samom početku svirke primetila sam jednu novinu – numera „Higher Region“, kojom Eyesburn najčešće počinje koncerte, sinoć je bila zamenjena pesmom „No Free Time“. Ređale su se numere sa aktuelnog albuma „Reality Check“, a već u prvim minutima sam primetila da pomalo nedostaje reggae zvuka, odnosno da je akcenat na hc-u. Naime, bend je svirao u okrnjenom sastavu, pa na bini nisu bili Vukašin (trombon) i Dule (saksofon), što znači da je jedino Kojot svirao trombon. Iako sam bila skeptična na početku, ispostavilo se da je kompletan zvuk bio sasvim dobar.

Obožavaoci Eyesburn-a zaista su mogli da uživaju juče, jer smo imali prilike da čujemo čitav muzički spektar – od „Dog Life“ i pesama „Sister“ i „Exodus“, preko „Fool Control“ sa nezaobilaznim „Sun“ i sjajne „Foundation“ sa albuma „Gabau!“. Nije izostavljeno ni odlično izdanje „Solid“, sa kojeg su svirali „Lyrical“, „Shine“, „Agony“ i možda još neku, a čini mi se da nisu izveli mnogo pesama sa pretposlednjeg „How Much for Freedom?“. Aktuelni „Reality Check“ je svoje mesto našao na početku svirke, dok su kasnije uglavnom na repertoaru bile starije numere. Dvadeset godina postojanja ipak nije tako nevažan jubilej. Tokom neke od starijih pesama, Kojot je svirao gitaru, kako kaže, da se priseti starih dana.

Očekivala sam nešto više publike sinoć, jer Quarter nije baš bio krcat, ali oni koji jesu bili, stvorili su super atmosferu. Eyesburn je svirao oko dva sata, a za kraj koncerta, između ostalog, ostavljena je pesma „Šejn“ iliti izađi i bori se,  a prema rečima Kojota, sada je pravi trenutak za to. Publika nije dozvolila da Eyesburn završi svirku bez bisa, kada su nam izveli „Pump It“ i „Exodus“.

Dvadeset godina postojanja ovog peace metal reggae benda, kako to Kojot voli da kaže, uz određene pauze u radu i izmene članova grupe, donelo je publici sedam albuma Eyesburn-a. Veći deo tog repertoara fanovi ovog sastava su mogli da čuju juče, a verujem da su i samom bendu ove dve proslave značile koliko i publici i predstavljale novu dozu energije i motivacije za narednih 20 godina. Coming to you live and direct from creation!

foto: facebook stranica benda

O autoru

Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na Odseku za medijske studije. Za Rock ulice piše od aprila 2013. godine, a pre toga je volontirala na sajtu Univerzitetski odjek. Voli muziku, „uh, što volim tu magičnu vazdušastu tekućinu“.

Tagovi

Povezani članci

Eyesburn nagrađuje fanove
Eyesburn nagrađuje fanove
15. December 2014. - 0 komentara


Jedan odgovor

  1. […] je osnovan 1994, a ovde se možete podsetiti kako je bilo na njihovom slavljeničkom koncertu prošle godine u Quarter-u. […]

Ostavite komentar

* obavezna polja