Nattali Rize i Queen Omege predvode ženski talas Uprising festivala
9. Aug 2017.

Nattali Rize i Queen Omege predvode ženski talas Uprising festivala


Jedan od najboljih reggae festivala u Europi  svakako jeUprising na plaži Zlaté Piesky u Bratislavi, koji se ove godine održava od 25 i 26. avgusta. Uprising je jedan od najbrže rastućih europskih festivala i svake godine privlači sve veća imena svetske reggae scene.

Za dodatne informacije na raspolaganju vam je zvanični sajt Uprsing festivala: http://www.uprising.sk

Mlada Australijanka je uzela obrnutu putanju, etablirajući se prvo na Jamajci i pridobivši pažnju tamošnjih producenata. S obzirom na to da prvotno dolazi iz sfere rocka i soula s grupom Blue King Brown, a da je prije toga bila tek ulična glazbenica, uspon od Nattali Rize u svijetu reggaea, te njezina povezanost s Julianom Marleyjem, Dre Island, Jah9Raging Fyah i Kabaka Pyramid je gotovo pa za ne povjerovati. Svi ovi navedeni sudjeluju na njezinom debi albumu “Rebel Frequency”, čiju produkciju potpisuju jamajkanski duo Notis iz renomiranog Tuff Gong studija i Britanac Lotek, koji su na njezinom prvijencu iskombinirali fini, uzbudljivi i spontani roots reggae s uplivima rocka, te dancehall s electro i pop natruhama. Naime, svako malo se između čistokrvnog rootsa uspijevaju potkrasti glatki synthovi, treperave klavirske minijature, prostrani gudači i osorne rock gitare. Ili kao u “Heart of A Lion”, šibajući dancehall ritmovi. Nattalijina sposobnost da istovremeno djeluje krhko i snažno s glasom, koji se više doima kao neki virtuozni instrument je glavna pokretačka snaga iza ovog albuma u kojemu je ona zaronila u autentičnu reggae filozofiju buntovništva i ujedinjenja, nasuprot – po vlastitim navodima – ispraznom konzumerizmu, ignoranciji i hipokriziji. Jeste, sve su to na prvi utisak opća mjesta iz kanona reggaea, ali Nattali tome svemu uspijeva ubrizgati nevjerojatnu svježinu i energičnost da ju je pravi užitak slušati. Sve je to više nego očito iz njezine angažirane i britke lirike u kojoj se stječe dojam kao da je posrijedi riječ o nekoj uspješnoj pop pjevačici, koja je se jednog jutra probudila i sebi rekla kojeg ja vraga ovo radim, te odlučila svoju publiku više ne zamajavati lažima i glupostima, već od sada govoriti isključivo istinu. Nattalijin alter ego nepokolebljive reggae buntovnice je dakle taj koji nam govori u ovih ukupno jedanaest skladbi s jednom dub verzijom na kraju. Ona je ženski DJ i ragamuffin u frontalnoj “Warrior”, poraznoj naslovnoj skladbi “Rebel Frequency” i nezaustavljivo kotrljajućoj “Evolutionary”; ali i osviještena pjesnikinja kojoj je zaista do nečega i stalo kao u akustičnoj “One People”, hvalospjevu velikim baladama Boba Marleyja. A također je trenutno jedna od najmoćnijih reggae glazbenica današnjice što je prepoznao i Protoje, kojemu je ona pratnja na ovogodišnjoj europskoj turneji.
Queen Omega je talentovana roots pevačica sa Triniada i predstaviće na uprisingu roots energiju Karibiskih ostrva .Njeni počeci vezanis su za jazz i soul muziku ali već od njenog prvog albuma 2000. godine ustalila je svoj pravac,pravac reggae roots muzike i dancehall-a. Već na debi albumu nazvanom po njenom imenu Queen Omega pojavile su se veličine popun Sizzle, Capletona i Anthony B. Debi album joj je trasirao put ka vrhu reggae izvođača i postala je izuzetno prepoznatlljiv vokal široj publici. Do sada je obajavila šest albuma i publici Uprisng festivala će se predstaviti o prvi put .

Tekst:   

O autoru

Student Filozofskog fakulteta u Novom Sadu odsek Komparativna knjževnost. Za redakciju Rock ulice počeo da piše 2011.godine. Entuzijasta, društven, komunikativan, ljudi kažu za njega da je zabavan, lenj i nezainteresovan (za stvari koje ga u životu ne zanimaju). Otvoren za svaki vid saradnje ako je to u skladu sa njegovim očekivanjima i principima. Omiljeni muzički pravci reggae, dub, punk, rock, hip-hop, dnb...

Tagovi

Povezani članci

Congo Natty ,Foreign Beggars,Pendulum na Uprising festivalu
Congo Natty ,Foreign Beggars,Pendulum na Uprising festivalu
10. August 2017. - 0 komentara
Dub Club spoji veterana i mladih snaga na  Uprising festivala
Dub Club spoji veterana i mladih snaga na Uprising festivala
10. August 2017. - 0 komentara
Legendarni The Wailers dolaze u Bratislavu
Legendarni The Wailers dolaze u Bratislavu
9. August 2017. - 0 komentara
Alpha Blondy jos jedno ime Uprising festivala
Alpha Blondy jos jedno ime Uprising festivala
8. August 2017. - 0 komentara


Ostavite komentar

* obavezna polja