Alpha Blondy jos jedno ime Uprising festivala
8. Aug 2017.

Alpha Blondy jos jedno ime Uprising festivala


Jedan od najboljih reggae festivala u Europi  svakako jeUprising na plaži Zlaté Piesky u Bratislavi, koji se ove godine održava od 25 i 26. avgusta. Uprising je jedan od najbrže rastućih europskih festivala i svake godine privlači sve veća imena svetske reggae scene.

Za dodatne informacije na raspolaganju vam je zvanični sajt Uprsing festivala: http://www.uprising.sk

Alfa Blondi (Alpha Blondy), “Afrički Bob Marli”, sviraće će na ovogodišnjem Uprising festivalu. Čuvenom muzičaru, koji slovi za najveću svetsku rege muzičku zvezdu, nastupiće na jubilarnom desetom Uprisingu.

Ovaj umetnik, koji je svojom muzikom i angažovanim tekstovima praktično sam “pomerio težište” rege scene prema zapadnim obalama Atlantika, nastupiće prvi put ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu, sa svojim desetočlanim bendom “Solar system”.

Muzičar, koji je rođen pod pravim imenom Sejdou Kone u Obali Slonovače 1953.godine, počinje karijeru pod umetničkim imenom Alfa Blondi, koje ima značenje “Prvi buntovnik”.

Još 1982. godine objavljuje prvi album “Jah Glory” koji doživljava ogroman uspeh u celoj Africi, a on dobija epitet “Afrički Bob Marli”.

-Samo godinu dana nakon smrti sigurno najpoznatijeg i najuticajnijeg rege muzičara svih vremena, Blondi se nametnuo kao neko kog s pravom smatraju Marlijevim naslednikom – bez obzira što dolazi sa druge obale Atlantskog okeana. Svoje pesme, u kojima uz prefinjen osećaj za humor iznosi jasne političke stavove stavove po pitanju ljudskih sloboda, aparthejda i fašizma, zločina “pod firmom” demokrati(zaci)je… izvodi na engleskom, francuskom, kao i na svom maternjem “Dioula” jeziku ali i na još nekoliko afričkih jezika (Wolof, Ashanti, Maninka…). Kako bi opisao neke afričke vlade stvorio je kovanicu (na francuskom) od reči demokratija i diktatura – demokratura. Jer, kako sam kaže: “Kada u Africi čujemo reč demokratija – svi bežimo pod krevet jer znamo – biće krvi”

Blondi je često odlazio na Jamajku gde je snimao sa “Wailersima”, pratećim bendom Boba Marlija. Od početka devedesetih godina sve češće snima i nastupa u Evropi, gde na koncertima po pravilu okuplja i po nekoliko desetina hiljada ljudi. Za legendarni album “Masada” dobio je svoju prvu “Zlatnu ploču” u Francuskoj. Među onima kojima je posvetio neke od svojih pesama su i Nelson Mandela.

Blondi veoma često nastupa na humanitarnim koncertima, a ima i svoju humantiranu fondaciju “Alfa Blondy Jah Glory” koja pomaže siromašnima, ženama i pre svega deci Afrike.

 

 

 

O autoru

Student Filozofskog fakulteta u Novom Sadu odsek Komparativna knjževnost. Za redakciju Rock ulice počeo da piše 2011.godine. Entuzijasta, društven, komunikativan, ljudi kažu za njega da je zabavan, lenj i nezainteresovan (za stvari koje ga u životu ne zanimaju). Otvoren za svaki vid saradnje ako je to u skladu sa njegovim očekivanjima i principima. Omiljeni muzički pravci reggae, dub, punk, rock, hip-hop, dnb...

Tagovi

Povezani članci

Congo Natty ,Foreign Beggars,Pendulum na Uprising festivalu
Congo Natty ,Foreign Beggars,Pendulum na Uprising festivalu
10. August 2017. - 0 komentara
Dub Club spoji veterana i mladih snaga na  Uprising festivala
Dub Club spoji veterana i mladih snaga na Uprising festivala
10. August 2017. - 0 komentara
Nattali Rize i Queen Omege predvode ženski talas Uprising festivala
Nattali Rize i Queen Omege predvode ženski talas Uprising festivala
9. August 2017. - 0 komentara
Legendarni The Wailers dolaze u Bratislavu
Legendarni The Wailers dolaze u Bratislavu
9. August 2017. - 0 komentara


Ostavite komentar

* obavezna polja